Digitale beveiliging

Hoe wapen je je tegen cybercrime met digitale beveiliging?

Cybercrime is een toenemende vorm van criminaliteit. Omdat zowel bedrijven als mensen privé meer gebruik maken van apparaten, software en applicaties die verbonden zijn met internet, zijn de opties voor criminelen niet alleen toegenomen, maar ook ongelofelijk divers. Digitale beveiliging groeit hierbij net zo hard mee.

Ga zelf maar eens na. Hoeveel apparaten gebruikt u zakelijk en privé die een verbinding hebben met internet? Naast uw smartphone, tablet en computer rekent u ook uw thermostaat, auto, toegangspoort, internet/tv provider box, camerasysteem, verlichting, smart home assistent (Hey Google), etc. mee.

Vervolgens, hoeveel apps heeft u op uw smartphone? Voor communicatie, spelletjes, nieuws, het weer, etc. Hoeveel programma’s gebruikt u op uw laptop of computer die regelmatig een update nodig hebben en waar u zowel thuis als op uw werk kunt inloggen? Denk aan zakelijke maatwerk programma’s voor voorraadbeheer, boekhoudprogramma’s en e-mail. En hoeveel online accounts heeft u voor social media, nieuws, webshops, etc.?

Op al deze apparaten en via deze toepassingen kunnen cybercriminelen hun slag slaan. In dit artikel ontdekt u wat u daar tegen kunt doen en hoe een professioneel beveiligingsbedrijf u daarbij kan helpen.

Wat is cybercrime precies?

Computercriminaliteit is een ander woord voor cybercrime. Het omvat alle vormen van misdaad en misbruik waarbij een computer en/of internet een rol spelen. Zoals uit bovengenoemde voorbeelden blijkt, zijn de vormen van cybercriminaliteit legio. Een aantal categorieën valt te onderscheiden:

 • Inbreken in computers en systemen
 • Achterhalen en kopiëren van vertrouwelijke data
 • Illegaal gegevens wijzigen of verwijderen
 • Computers en systemen onklaar maken of uitschakelen
 • Malafide digitale helpdesk om illegaal toegang tot iemands computer of account te krijgen
 • Virussen versturen
 • Bedreigen, afpersen, chanteren en pesten via e-mail of social media

Online veiligheid bewaken met digitale beveiliging van Infinite Risks

Vaak is het criminelen te doen om geld, maar dat is niet altijd het geval. Andere redenen van cybercrime zijn bedreiging en pesterijen of toegang krijgen tot camera’s. Daarnaast moeten bedrijven ook op hun hoede zijn voor het stelen van vertrouwelijke informatie, bijvoorbeeld over prijzen of productspecificaties. Ook VIP’s, beroemdheden, topatleten en influencers bijvoorbeeld zijn regelmatig doelwit van hackers om toegang te krijgen tot vertrouwelijke informatie, een account of om te kunnen afpersen. Soms is een blik in het privéleven van een artiest voldoende motief voor hackers om hun slag te slaan.

Wees ervan bewust dat al uw informatie die online staat ook voor criminelen toegankelijk is. Bent u op social media actief, heeft u een eigen website of publiceert u informatie? Alles wat u deelt kant bruikbare informatie zijn die zich tegen u kan keren. Bijvoorbeeld waar u woont en waar u werkt. Welke auto u rijdt of dat fietsen uw hobby is. Heeft u een hond en wie laat die dan uit? Gaat u elke zaterdagavond uiteten en post u dat op social media, dan geeft u onbedoeld een inkijkje in uw leefpatroon. Door foto’s, video’s, tekst en onderlinge relaties goed te onderzoeken, kunnen criminelen patronen ontdekken of informatie achterhalen die een ingang biedt via anderen.

Op dezelfde manier achterhalen criminelen informatie die uw wachtwoorden ontrafelen. Veel mensen gebruiken informatie die ze makkelijk kunnen onthouden in hun password of als antwoord bij herstelvragen. Op welke school zat u? Wat is de meisjesnaam van uw moeder? Waar bent u geboren of getrouwd? Op welk dag is uw zoon of dochter jarig? De antwoorden op deze persoonlijke vragen zijn vaak eenvoudig te achterhalen en daarom geen veilige informatie om te gebruiken voor wachtwoorden of herstelvragen.

Met wat meer kennis over cybersecurity of de hulp van een professional, kan ook uw online veiligheid verbeterd worden.

Wat is digitale beveiliging?

Digitale beveiliging houdt in: al het mogelijke doen om uw computers, netwerken, mobiele apparaten, dataservers etc. veilig te houden. Digital security, een ander woord voor cybersecurity, omvat diverse middelen en maatregelen die u zelf kunt aanschaffen of regelen of die een professioneel beveiligingsbedrijf voor u kan verzorgen.

Wat kunt u zelf doen om uw online veiligheid te bewaken?

Zoals hierboven beschreven is het verstandig de publieke informatie over uw persoon online te beperken. Ook het creëren van unieke en sterke wachtwoorden (voor elk account een ander wachtwoord) draagt bij aan uw online veiligheid. Schaf beveiligingssoftware aan en eventueel software die uw informatie versleuteld verstuurt. Gebruik moderne systemen die u regelmatig updatet, omdat criminelen razendsnel zijn in het ontwikkelen van nieuwe technieken.

Wat kan een professioneel beveiligingsbedrijf voor u betekenen?

Als ervaren beveiliging en risicomanagement organisatie, helpt Infinite Risks met advies of training en bieden we onze diensten aan om cybersecurity werkzaamheden uit te voeren.

 • Algehele IT check thuis en op kantoor: we checken uw e-mail, wachtwoorden, social media, apparaten en netwerken.
 • Cyber risk management: periodieke controle van uw e-mail, wachtwoorden, social media, apparaten en netwerken.
 • Monitoren van fake social media profielen en deze indien nodig verwijderen.
 • Verwijderen van privacy gevoelige informatie van het internet en blijven monitoren of er nieuwe informatie bijkomt. Zelf informatie op het web verwijderen is niet altijd even makkelijk.
 • Aanbevelingen voor social media posts om zowel online als fysieke veiligheidsrisico’s te minimaliseren en reputatieschade of aansprakelijkheid te voorkomen.
 • Training waarbij u en uw medewerkers leren waarop te letten om niet het slachtoffer te worden van cybercrime.
 • Dark web scans voor informatie over uw persoon.
 • Recherchewerkzaamheden in het geval u online bedreigd, afgeperst of gestalkt wordt.

Wordt u online bedreigd, dan raden we u zeker aan hulp in te schakelen. Met gedegen onderzoek kan de afzender ontmaskerd worden en kunnen de hulpdiensten tot actie overgaan of heeft u bewijs in handen voor een rechtszaak. Meer informatie over ‘Hulp bij bedreiging’ vindt u in dit artikel.

Over ons

Infinite Risks is een beveiligingsbedrijf dat wereldwijd mensen en organisaties veilig houdt. Omdat digitale veiligheid en fysieke veiligheid nauw met elkaar verbonden zijn, verstaan onze persoonsbeveiligers en beveiligingsadviseurs hun vak op beide gebieden.

Online veiligheid raakt iedereen en de ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Stel uw vragen. Wij zijn er ook om u online veilig te houden. Neem vandaag nog contact met ons op.

Stuur ons een bericht

offerte / quotation