Selecteer een pagina
Contact of direct ondersteuning nodig? +31(0)20-3697499

Hulp bij een vermissing

Home 5 Hulp bij een vermissing

Hulp bij een vermissing

Er zijn grofweg twee soorten behoeften voor hulp bij een vermissing:

 • Het vinden van vermiste personen die zelf zijn weggelopen of die vermoedelijk door een noodlottig ongeval of criminele activiteiten vermist zijn.
 • Het achterhalen van de verblijfplaats van vermiste personen die schuilen vanwege hun eigen criminele of frauduleuze activiteiten.

De aanpak van een detectivebureau of recherchebureau is voor beide gevallen verschillend. We leggen u in dit artikel graag uit hoe het in beide situaties in zijn werk gaat.

Attentie: is een vermist persoon uit uw omgeving in gevaar of mist u sinds kort iemand uit uw omgeving? Mogelijk kan melding bij de politie helpen de vermiste persoon te vinden. We adviseren u in dat geval altijd onmiddellijk contact op te nemen via telefoon 112 voor spoed of 0900-8844 voor niet-spoedeisende meldingen.

Heeft u dringend informatie nodig over hulp bij kidnapping of ontvoering? Bel dan met ons telefoonnummer +31(0)20-3697499.

Vermiste personen vinden

Wanneer kunt u spreken van een vermissing? Een persoon wordt als vermist beschouwd wanneer er een onverwachte factor in het spel is. Denk aan een ongebruikelijk patroon in het dagelijks leven, waarbij de persoon plotseling spoorloos is verdwenen uit zijn of haar gebruikelijke omgeving.

De politie is de aangewezen organisatie om een vermissingszaak op te pakken. Ze starten direct een onderzoek en zetten alle mogelijke mediakanalen in. Dat doen ze om de maatschappij mee uit te laten kijken naar de vermiste, maar ook om informatie in te winnen die tot de ontknoping kan leiden.

In 90% van de gevallen, worden vermiste personen binnen een week teruggevonden. Jaarlijks zijn er toch nog ongeveer 25 gevallen, waarbij de persoon langer dan een jaar spoorloos blijft.*

*bron: Slachtoffer Wijzer

Langdurige vermissingen

Het komt voor dat zoektochten niets opleveren. Mogelijk omdat de persoon in kwestie echt niet gevonden wil worden of omdat het spoor doodloopt. We noemen die laatste situatie ook wel een ‘cold case’. In sommige situaties worden wij als onafhankelijk recherchebureau betrokken door de politie of de familie van de vermiste persoon om met een frisse blik naar de zaak te kijken. Hoe we dat doen, beschrijven we hieronder.

Vermiste kinderen

Bij vermiste kinderen gaan alle alarmbellen onmiddellijk rinkelen. De kans op een veilige terugkeer naar huis is het grootst als hulp direct in actie te komt. Een speciaal protocol treedt direct in werking. Het bestaat onder andere uit het inschakelen van de politie die familie en vrienden begeleidt in het zoekproces. Denk aan inschakelen van de media en zoektochten met vrijwilligers.

In Nederland komt kidnap door criminelen voor losgeld zelden voor, maar ontvoering door een van de ouders wanneer ze gescheiden zijn helaas wel. Bijna altijd is de strijd om de voogdij de oorzaak van ontvoering naar het buitenland. Het opsporen van de schuilplaats en de wetgeving tussen Nederland en het andere land kan een snelle oplossing ernstig belemmeren.

Er zijn ook al situaties bekend waarbij criminelen proberen welgestelde gezinnen geld afhandig te maken door een nepontvoering (digitale of virtuele kidnap) op touw te zetten. Uw kind is gewoon veilig, maar niet thuis. Criminelen weten dat en maken misbruik van die situatie. Daar kunnen we u zeker bij helpen.

Slachtofferhulp

Voor de achterblijvers is deze periode een helse, moeilijke tijd. De onzekerheid brengt zware emoties met zich mee. Slachtofferhulp kan u tijdens deze periode bijstaan.

Schuilende personen vinden

Het kan ook zijn dat mensen zich bewust schuilhouden. Bijvoorbeeld vanwege praktijken als fraude of oplichting. We helpen overheidsinstanties, TV programma's, verzekeringsmaatschappijen en bedrijven om mensen op te sporen. We noemen dat adresonderzoek.

Zwaardere criminele activiteiten zoals bewuste bedrijfsfraude, fraude, een misdrijf, afpersing en bedreiging kunnen ook redenen zijn om de schuilplaats van een persoon (dader) te willen te achterhalen. In deze situaties komen we niet zelden in aanraking met de onderwereld, wat een discrete en zorgvuldige aanpak vereist.

Wat kunnen we voor u betekenen? Hulp bij een vermissing

Een vermissingszaak die wij behandelen is doorgaans traumatisch voor de betrokkenen. Dat kan zijn omdat een familielid vermist wordt of omdat onze opdrachtgever slachtoffer is geworden van crimineel gedrag.

Onze diensten kennen geen grenzen. Letterlijk en figuurlijk niet. We werken over de hele wereld en hebben connecties om ook in het buitenland onze kenmerkende pragmatische aanpak door te voeren.

Afhankelijk van uw situatie kan onze dienst bestaan uit:

 • Online onderzoek naar personen (OSINT)
 • Contact maken en informatie verkrijgen uit menselijke bronnen (HUMINT)
 • Interviews afnemen en buurtonderzoeken uitvoeren
 • Infiltratie binnen de leefomgeving van een persoon
 • Observaties (mensen volgen)
 • Human tracking door opgeleide spoorzoekers
 • Technische hulpmiddelen om locatie te achterhalen
 • Support en advies voor slachtoffers
 • Coördinatie en liaison met overheidsinstanties
 • Inzetten van lokale specialisten via ons wereldwijde partnernetwerk

Mist u iemand in uw omgeving? Heeft u hulp bij een vermissing nodig en kan de politie u door tijdgebrek, personeelstekort of vastgelegde protocollen niet helpen? Neem contact met ons op. We bieden u eerst een luisterend oor, geven u onafhankelijk advies en komen graag voor u in actie.

GEÏNTERESSEERD IN ONZE DIENSTEN?