Cybercrime is een toenemende vorm van criminaliteit. Omdat zowel bedrijven als mensen privé meer gebruik maken van apparaten, software en applicaties die verbonden zijn met internet, zijn de opties voor criminelen niet alleen toegenomen, maar ook ongelofelijk divers. Digitale beveiliging groeit hierbij net zo hard mee.
Wat is cybercrime precies?
Computercriminaliteit is een ander woord voor cybercrime. Het omvat alle vormen van misdaad en misbruik waarbij een computer en/of internet een rol spelen. Zoals uit bovengenoemde voorbeelden blijkt, zijn de vormen van cybercriminaliteit legio.
We onderscheiden:
- Inbreken in computers en systemen
- Achterhalen en kopiëren van vertrouwelijke data
- Illegaal gegevens wijzigen of verwijderen
- Computers en systemen onklaar maken of uitschakelen
- Malafide digitale helpdesk om illegaal toegang tot iemands computer of account te krijgen
- Virussen, spyware en malware installeren/versturen
- Bedreigen, afpersen, chanteren en pesten via e-mail of social media
Waarom digitale beveiliging?
Digitale beveiliging houdt in: al het mogelijke doen om uw computers, netwerken, mobiele apparaten, dataservers etc. veilig te houden. Digital security, een ander woord voor cybersecurity, omvat diverse middelen en maatregelen die een professioneel beveiligingsbedrijf voor u kan verzorgen.
- Algehele IT check thuis en op kantoor: we checken uw e-mail, wachtwoorden, social media, apparaten en netwerken.
- Cyber risk management: periodieke controle van uw e-mail, wachtwoorden, social media, apparaten en netwerken.
- Monitoren van fake social media profielen en deze indien nodig verwijderen.
- Verwijderen van privacy gevoelige informatie van het internet en blijven monitoren of er nieuwe informatie bijkomt. Zelf informatie op het web verwijderen is niet altijd even makkelijk.
- Aanbevelingen voor social media posts om zowel online als fysieke veiligheidsrisico’s te minimaliseren en reputatieschade of aansprakelijkheid te voorkomen.
- Training waarbij u en uw medewerkers leren waarop te letten om niet het slachtoffer te worden van cybercrime.
- Dark web scans voor informatie over uw persoon.
- Recherchewerkzaamheden in het geval u online bedreigd, afgeperst of gestalkt wordt.
Wordt u online bedreigd, dan raden we u zeker aan hulp in te schakelen. Met gedegen onderzoek kan de afzender ontmaskerd worden en kunnen de hulpdiensten tot actie overgaan of heeft u bewijs in handen voor een rechtszaak. Meer informatie over ‘Hulp bij bedreiging’ vindt u in dit artikel.
Online veiligheid raakt iedereen en de ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Stel uw vragen. We zijn er ook om u online veilig te houden. Neem vandaag nog contact met ons op.