De trieste aanleiding van dit artikel over de beveiliging van topsporters is de overval op een profvoetballer in het voorjaar van 2021.
Een postbezorger belt aan. Zodra de deur opgaat, komt er plots een tweede man tevoorschijn en samen dringen ze met geweld het huis binnen. De mannen overmeesteren een vrouw en vier jonge kinderen. De kinderen en de vrouw worden vastgebonden en ze krijgen tape over hun monden geplakt. Op hardhandige manier vragen de overvallers waar geld en waardevolle spullen liggen. Dat nemen ze mee voordat ze zich uit de voeten maken.
Deze roofoverval is helaas niet uniek. In Italië, Frankrijk en Engeland zijn vergelijkbare gewelddadige overvallen op gezinnen van profvoetballers gerapporteerd. Omdat topsporters een publiek leven leiden, vallen ze niet alleen bij fans op, maar ook bij criminelen. Wie is er eigenlijk verantwoordelijk voor hun veiligheid?
Hoe gaan criminelen te werk?
Als topsporter staat u in de belangstelling. Mensen volgen uw prestaties op het veld of in de zaal en u wordt vaak gevraagd voor een interview in de media. Niet alleen sportprogramma’s besteden aandacht aan uw carrière, ook reality shows en praatprogramma’s nodigen u graag uit. Daarnaast delen trotse familieleden berichten en video’s op social media en misschien geeft u daar zelf ook wel een inkijkje in uw privéleven.
Criminelen volgen de media en uw social media accounts ook. Ze kiezen heel bewust een slachtoffer uit vanwege zijn zichtbare rijkdom. Criminelen bereiden een overval goed voor en de ‘selectie’ zou als volgt kunnen gaan:
- Tijdens een interview op televisie of een post op social media vallen uw dure horloge, sieraden en merkkleding op. Na een training of wedstrijd rijd u in uw auto (een luxe wagen met unieke kenmerken) naar huis.
- Zonder dat u het in de gaten heeft, wordt u gevolgd.
- Criminelen beoordelen uw veiligheidsbewustzijn. Mogelijk direct, maar soms op een later tijdstip, beoordelen ze de beveiligingsmaatregelen die u heeft getroffen om uw huis te beveiligen. Ook observeren ze u en uw gezin een tijdje om te kijken wat het leefritme van iedereen is. Wanneer gaan de kinderen naar school, wie brengt ze weg en hoe laat gaat uw partner boodschappen doen? Op welke dagen traint u en hoe lang bent u dan weg? Hoe ziet het wedstrijdschema van uw team eruit en wanneer heeft u vakantie? Zeker voor voetballers is deze informatie eenvoudig te achterhalen.
- Bent u een soft target? Dan smeden ze een plan om makkelijk binnen te komen.
- Het makkelijkste voor hen is als u zelf de deur opendoet voor een pakketbezorger of collectant. Maar ook na een avondje bij vrienden kan iemand bij thuiskomst zo maar uit de bosjes tevoorschijn komen en met bedreiging mee naar binnen lopen.
Beveiliging van topsporters wordt in Nederland nog niet op regelmatige basis gedaan, waardoor criminelen bijna altijd vrij spel hebben in hun voorbereidingen.
Wat kunt u zelf doen om uzelf en uw gezin veilig te houden?
De vraag rijst: wie is er verantwoordelijk voor uw veiligheid? Is het de sportclub waar u onder contract bent? Of bent u zelf verantwoordelijk voor de beveiliging van uw huis, uw auto en (het allerbelangrijkste) uw gezin? Deze vraag kunnen wij niet beantwoorden. Wat volgens ons het belangrijkste is, is alles in het werk stellen om dergelijke overvallen te voorkomen. Daar kunt u zelf ook aan bijdragen, bijvoorbeeld door:
- Niet op te vallen voor criminelen. Dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar het heeft vooral te maken met uw veiligheidsbewustzijn. Don’t flash your money! Ofwel, loop niet te koop met dure auto’s, kleding en huizen. Post geen content op social media waarop duidelijk te zien is waar u op vakantie bent, welke auto u rijdt of welk horloge u draagt.
- Als u dat bewust wel wilt doen, bijvoorbeeld omdat u heel trots bent op wat u bereikt heeft, neem dan ook de juiste beveiligingsmaatregelen. Denk aan beveiligingscamera’s, alarmsystemen, (onopvallende) persoonlijke beveiliging, etc.
- Beveilig uw woonhuis in ringen en houdt zicht op wat er om uw omgeving gebeurt.
- Deel alleen informatie over uw sportcarrière en laat alle details over uw woning, familie of tijd/plek waar u te vinden bent achterwege. Zo beschermt u automatisch gezinsleden.
- Leer een gezonde achterdocht aan. Als er twee of meer postbezorgers voor de deur staan, terwijl het er normaal altijd één is, laat dan het pakketje voor de deur zetten. U bent namelijk niet verplicht om open te doen. Of vraag buren of ze pakketten voor het gezin willen opvangen.
Familiebeveiliging in combinatie met beveiliging van topsporters
Het gezonde verstand leren benutten voor alle gezinsleden, beveiliging in ringen opbouwen en eventueel persoonlijke beveiliging inschakelen als het echt nodig is, zijn maatregelen die vallen onder familiebeveiliging. Bij Infinite Risks vallen hier onder meer training, risicoanalyse, advies en beveiligingsdiensten onder.
Weten dat iedereen uit de familie veilig is, zorgt dat u zich ook veilig kunt voelen tijdens een training, een wedstrijd of een internationaal evenement ver weg van huis.
Elke vorm van beveiliging van topsporters begint met een goed gesprek. Neem vrijblijvend contact met ons op voor zo’n gesprek. We helpen topsporters graag presteren.