Onderzoek naar intimidatie op de werkvloer. Vraag onze hulp en laat het stoppen!
Intimidatie is een sluwe manier om iets voor elkaar te krijgen of om iemands gedrag te beïnvloeden. Bij intimidatie is er altijd een verschil in machtsverhouding en het kan desastreuze gevolgen hebben voor uw onderneming. Een onderzoek naar intimidatie op de werkvloer is een manier om het verschil in machtsverhouding te balanceren.
Onder intimidatie valt discrimineren, pesten, roddelen en bedreigen, maar ook afpersen en chantage.
Wist u dat intimidatie op de werkvloer elke dag voorkomt? Tienduizenden mensen ondervinden elk jaar de gevolgen van pesterijen, seksuele intimidatie of fysiek geweld. In de wereld van drugs en wapens worden ogenschijnlijk onschuldige mensen gezocht om ‘klussen’ te klaren. Binnen sportclubs en verenigingen worden volwassen mensen genegeerd en getreiterd.
Het zijn allemaal ongewenste omgangsvormen en je kunt er wat aan doen. Wij kunnen daarbij helpen.
Ongewenste omgangsvormen
Vaak begint het onschuldig. Een opmerking, twee-tegen-een-situaties, een kort gesprek. Subtiele acties, zelfs waar omstanders bij zijn zonder dat deze in de gaten hebben wat zich werkelijk afspeelt. Voor slachtoffers betekent het dat ze elke dag in angst leven.
Angst om weer buitengesloten te worden op basis van geslacht, leeftijd of afkomst. Een gevoel van onrust omwille van het onverwachte moment van verder intimiderend gedrag. Benauwd of de bedreiging uitkomt en of de daders er ook familieleden of collega’s bij zullen betrekken.
Misschien bent u zelf slachtoffer of ziet u als buitenstaander dat iemand in uw omgeving geïntimideerd wordt. Laat het niet escaleren en zorg dat intimidatie niet loont. Bedreiging en intimidatie zijn strafbaar. Sommige situaties vereisen een oplossing die net zo geraffineerd is als de intimidatie zelf.
Intimidatie in uw organisatie voorkomen
Organisaties, verenigingen en bedrijven kunnen preventieve maatregelen nemen om intimidatie tegen te gaan. Sterker nog, de Arbowet schrijft zelfs voor dat de risico’s op ongewenst gedrag (waar intimidatie onder valt) geïnventariseerd en omschreven moeten worden in een zogenaamd RI&E. Ongewenst gedrag leidt tot stress en organisaties hebben de plicht om hun werknemers of leden te beschermen.
Om risico’s te beperken en mensen te beschermen zodat ze zonder zorgen hun werk of taak kunnen uitvoeren, kunt u als organisatie het volgende doen:
- Schrijf een gedragscode die past binnen uw bedrijfscultuur. Hoe vindt u dat werknemers met elkaar om zouden moeten gaan? Wat is acceptabel en wat absoluut niet?
- Communiceer over deze gedragscode en herhaal hier regelmatig punten uit. Daarmee geeft u als leiding duidelijk te kennen wat ‘normaal’ is en wat niet.
- Benoem een vertrouwenspersoon die voor iedereen op vertrouwelijke basis te benaderen is. Zorg dat deze persoon weet wat hij of zij moet doen in bepaalde situaties en welke middelen er ter beschikking staan om in deze situaties te helpen.
Een onderzoek naar intimidatie voorkomt letsel en schade
Of u nu persoonlijk hulp zoekt of als organisatie, onderzoek naar intimidatie begint altijd bij het in kaart brengen van de omstandigheden. Infinite Risks heeft ervaring en de mogelijkheden om op een discrete en zorgvuldige manier te werken. We weten hoe we mensen moeten screenen, observeren of confronteren om tot bewijs te komen.
Voor meer informatie over een onderzoek naar intimidatie kunt u ons telefonisch +31203011395 of via e-mail bereiken. Aarzel niet en voorkom escalatie. We zijn er om u te helpen.