Selecteer een pagina
Contact of direct ondersteuning nodig? +31(0)20-3697499

Media beveiliging

Home 5 Media beveiliging

Media beveiliging; professionele bescherming van cameraploegen, verslaggevers en journalisten

Media beveiliging wordt in het Engels media backwatch service genoemd. Letterlijk staan professionele beveiligers achter (of natuurlijk soms voor) mensen uit de media. Als beveiligingsbedrijf met internationale ervaring in het adviseren en beschermen van journalisten, zien we helaas dat ook in Nederland de vraag naar onze dienst toeneemt.

Behoefte aan beveiliging voor de pers groeit door polarisatie

Recent kwam in het nieuws dat nieuwsorganisaties hun satellietwagens ontdoen van bestickering. De aanhoudende bedreigingen van journalisten, technici en verslaggevers leidden tot dit besluit. Mensen in de media vertellen uitgejouwd, uitgescholden, aangereden en bespuugd te worden. Sommigen worden zelfs thuis bedreigd.

Niet iedereen in Nederland gelooft dat de manier waarop ontwikkelingen in de wereld worden weergegeven door journalisten op waarheid berusten. Fake news en realistische verslaglegging is voor sommigen niet meer uit elkaar te houden. De polarisatie groeit door wat men gelooft over onderwerpen als klimaat, milieu, politiek, economie en bijvoorbeeld Corona. De onzekerheid over banen en gezondheid groeit. Mensen neigen zich aan te sluiten bij denkers in complottheorieën of voelen zich geroepen om hun mening te verkondigen, ook als dat betekent dat ze media dwars moeten zitten.

Media beveiliging op vier manieren

Er zijn vier manieren om journalisten, persfotografen, verslaggevers, documentairemakers, camera- en geluidsmensen, technici, enz. te beschermen in hun werk om wereldwijd het nieuws te verslaan.

Teambegeleiding (backwatch)

We beveiligen uw team letterlijk op straat. Sommige mediaploegen bestaan alleen uit een cameraman of cameravrouw en een verslaggever die mensen interviewt door zelf het geluid (de microfoon) te regelen. Soms opereren freelance journalisten of persfotografen helemaal alleen.

Wanneer mensen die geïnterviewd worden in beweging zijn (bijvoorbeeld op straat of in overheidsgebouwen) en de crew achterwaarts moet lopen, kunnen veel gevaren leiden tot ongelukken; straatlantaarns, vuilnisbakken, auto’s, kabels, andere mensen, etc. Om botsingen met obstakels te voorkomen, kan onze medewerker de camerapersoon bij zijn of haar schouder vasthouden en hem of haar begeleiden. Dit werkt bijzonder efficiënt met een beveiliger in een menigte en in een vijandige of gevaarlijke omgeving. Ook bij rellen of demonstraties wordt er actief vooruitgekeken om de crew uit de aanvalslijn te houden.

Persoonsbeveiliging voor journalisten en verslaggevers

Voor grotere projecten (bijvoorbeeld een documentaire) of een nieuwsbericht met een hoger risicoprofiel moet een team rekening houden met de dreiging van een aanval of geweld. Zeker bij controversiële onderwerpen. Denk aan aangeklaagde criminelen, politici, omstreden personen of groepen en beroemdheden. Deze personen hoeven zelf niet eens een bedreiging te vormen, maar demonstranten, groeperingen of groepen fans kunnen wel een bedreiging zijn wanneer de belangstelling van het mediateam niet welkom is.

Een andere situatie waarin bescherming nodig kan zijn, is in de vorm van crowd management. Denk aan demonstraties in Nederland of in landen met politieke onrust of protest tegen opgelegde maatregelen zoals de COVID-19 pandemie en natuur-, verkeers- of industriële rampen.

Bij media-aandacht voor oorlogsconflicten, landen met beperkte toegang (bijvoorbeeld vanwege de dictatuur) en natuurrampen, kan iemand met ervaring in het werken onder hoge druk toch gewenst resultaat opleveren voor uw team. Het team kan vertrouwen op de vaardigheden van de persoonsbeveiliger, aangezien hij of zij de risico’s voortdurend afweegt en de mogelijkheden en vereiste maatregelen met het team bespreekt.

Training, crisismanagement en emergency response

In elke situatie is het belangrijk om als team goed voorbereid te zijn op het werk dat u doet. Voor sommige regio’s is het verstandig om uw team specifiek te trainen. Naast persoonlijke beveiliging is veiligheidstraining een uitstekende manier om u voor te bereiden op geplande werkzaamheden. Tegelijkertijd kan ons crisismanagement team op afstand uw team helpen de juiste keuzes te maken indien het toch fout gaat.

Risicomanagement

Hetzelfde geldt voor risicoanalyses. Of uw team nu een vooropgezet plan heeft of dat er onverwacht een uitzending nodig is, wij kunnen de risico’s voor uw mediateam snel inschatten. Zo begrijpt u welke risico’s uw team loop en weet u welke maatregelen u kunt nemen of wat u kunt doen in geval van nood. Dat geeft een veilig gevoel om uw werk te doen.

Onze ervaring met media beveiliging

We begrijpen wat een cameraploeg doet en hoe ze werken. Als de tijd dringt, kunnen we onze diensten binnen enkele uren inzetten. Na een (snelle) briefing kunnen we uw wensen bespreken en de situatie direct beoordelen. We weten ook dat een cameraploeg en verslaggever meer risico’s nemen om hun werk te doen dan andere klanten die we bedienen.

Beschouw ons als onderdeel van uw team. Met onze ervaring kunnen we uw situatie snel analyseren en direct aanpassen aan alternatieve plannen, altijd in overleg met u. Indien wij ingezet worden in het buitenland regelen wij veilig transport, accommodaties en lokale diensten. We werken nauw samen met partners over de hele wereld. In geval van nood kunnen we een beroep doen op ons netwerk om ons of uw mediateam direct bij te staan.

Onze beveiligers zijn afkomstig van specialistische diensten van de politie of defensie. Zij zijn opgeleid om wereldwijd te adviseren en te de-escaleren. Extra expertise en vaardigheden zijn o.a. medische vaardigheden, zeer goede rijvaardigheid en meertaligheid.

Praat met ons

Voor meer informatie over de inzet van media beveiliging in het buitenland verwijzen wij u graag naar onze webpagina voor media beveiliging (in het Engels). Veiligheid is vaak een sluitpost als het gaat om budgetten voor mediateams. Maar in een wereld met een groeiende bevolking, discriminatie en een groeiende kloof tussen arm en rijk, nemen onrust en geweld toe. Mediateams moeten zich veilig kunnen voelen in hun werk om deze ontwikkelingen te kunnen verslaan.

Praat met ons en ontdek hoe Infinite Risks kan helpen. Neem contact op voor meer informatie.

GEÏNTERESSEERD IN ONZE DIENSTEN?