Selecteer een pagina
Contact of direct ondersteuning nodig? +31(0)20-3697499

Ik word afgeperst, hoe kom ik er vanaf?

Home 5 Ik word afgeperst, hoe kom ik er vanaf?

Als je wordt afgeperst betekent het dat iemand iets van u wil, bijvoorbeeld geld of dat u iets voor diegene doet, in ruil voor uw veiligheid. Het bedreigen met (seksuele) mishandeling, geweld of de dood is strafbaar.

Naast afpersen bestaat ook afdreigen. In dat geval wil iemand iets van u, bijvoorbeeld geld, goederen of diensten, in ruil voor het niet naar buiten brengen van informatie. Informatie kan bestaan uit een geheim, documenten, foto’s en video’s die belastend kunnen zijn voor uw imago of dat van uw bedrijf.

Afpersing, chantage en bedreiging. Het ligt allemaal heel dicht bij elkaar. In dit artikel ontdekt u vooral wat u kunt doen tegen online afpersing en afdreiging om te voorkomen dat uw gevoelige informatie op straat terecht komt. Of u kunt direct contact met ons opnemen voor een vrijblijvend gesprek.

Wilt u meer weten over hoe u geweld of mishandeling kunt voorkomen omdat u bedreigd wordt? Hier ontdekt u wat u zelf kunt doen en welke professionele hulp u kunt inschakelen.

Eerste stappen tegen (online) afpersing en afdreiging

  • Informeer de autoriteiten (politie) dat u wordt afgeperst. Onder geen enkele voorwaarde is het dreigen met geweld, schade of erger acceptabel. Het is een misdrijf. Zorg dat u een dossier opbouwt tegen uw bedreiger. Aangifte doen is daar een onderdeel van. Indien u geen aangifte kan doen, voor welke reden dan ook, kunt u gelijk contact opnemen met ons.
  • Betaling van het gevraagde geld of doen wat de bedreiger wil, zal het afpersen hoogstwaarschijnlijk niet stoppen. Betaal niet.
  • Ontwijk uw bedreiger. Zowel online als persoonlijk. Neem geen contact op, op wat voor manier dan ook, en reageer niet op berichten.
  • Installeer filters op uw computer, telefoon en e-mail accounts en blokkeer het e-mailadres en telefoonnummer van uw bedreiger.
  • Blokkeer de accounts van uw bedreiger op alle social media platformen. Pas ook de privacy instellingen aan, zodat ‘vreemden’ uw vrienden niet kunnen benaderen of hen gebruiken om u te benaderen. Laat uw vrienden weten dat u bedreigd wordt. U kunt ze waarschuwen geen berichten van uw bedreiger te openen. Het is aan te bevelen om nieuwe accounts aan te maken die uw bedreiger niet kent.
  • Beveilig al uw apparaten met passwords. Verander bestaande wachtwoorden en gebruik sterke, unieke combinaties van cijfers, letters en symbolen als u denkt gehackt te zijn of de kans groot acht dat u gehackt kunt worden.
  • Plaats een sticker over de webcam van uw computer of laptop.

Pas op voor phishing mails

Let op! Baseert u online afpersen op door u ontvangen e-mails van onbekende personen of instanties, dan heeft u mogelijk te maken met phishing mails. Met een valse e-mail proberen oplichters u te laten klikken op een link met alle gevolgen van dien. Het kan zijn dat u gevraagd wordt om bijvoorbeeld een betaling te doen, een wachtwoord te geven of een website te bezoeken. Via Google vindt u diverse websites die u informeren hoe u een phishingmail kunt herkennen.

Het kan natuurlijk ook zijn dat u wordt afgeperst omdat u op een phishingmail bent ingegaan. U kunt contact met ons opnemen om te kijken of we deze vorm van afpersing kunnen stoppen.

Ik word afgeperst, wat nu?

Om u te helpen bij serieuze bedreigingen, schakelt u de hulp in van een organisatie die gespecialiseerd is in persoonlijke beveiliging. Zeker als de overheidsinstanties, zoals de politie, (nog) niets voor u kunnen betekenen is dit een prima eerste stap. Samen kijken we naar een snelle en effectieve oplossing voor uw probleem.

Elke dreigende situatie voor een klant die bescherming inhuurt van een professioneel beveiligingsbedrijf wordt eerst zorgvuldig in kaart gebracht. We noemen dat intelligence (informatiedienst). We analyseren uw situatie door het onderzoeken van uw eventuele bedreiger/afperser. Wat zijn de motieven? Waar bestaat de dreiging uit? Welk dreigingsniveau betreft het? Vervolgens adviseren we u over de beste aanpak. Dat kunnen maatregelen zijn om de dreiging weg te nemen, een zaak op te bouwen voor uw aangifte en uw persoonlijke bescherming.

Vraag vrijblijvend informatie aan

Bent u het slachtoffer van afpersen en ervaart u dagelijks de gevolgen? Of heeft u aanleiding te weten dat u afgeperst gaat worden? Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met Infinite Risks. We laten u graag weten hoe we u kunnen helpen.

Voor meer informatie of een vrijblijvende offerte kunt u bellen naar: +3120-3697499 of het contactformulier invullen.

GEÏNTERESSEERD IN ONZE DIENSTEN?