Selecteer een pagina
Contact of direct ondersteuning nodig? +31(0)20-3697499

Diefstal op het werk onderzoek

Home 5 Diefstal op het werk onderzoek

Bij diefstal op het werk is niet gelijk sprake van fors stelen. Het begint bij een doosje nietjes of printje van een theaterticket. Dat maakt de stap kleiner om volgende keer de nietmachine zelf mee naar huis te nemen of het werkstuk van een puberzoon op kantoor uit te printen. Als er vervolgens geen haan naar kraait, zal het ook wel niet erg zijn om met de bedrijfsauto privé op en neer naar Groningen te rijden. Waar eindigt dit? Vooral als personeel toegang heeft tot een geldlade of kans ziet ‘mooie spullen’ te ontvreemden om ze ergens anders te verkopen of thuis te gebruiken, is de verleiding groot. Wat kunt u doen? Een diefstal op het werk onderzoek is een goede manier om erachter te komen of er wordt gestolen en wie er onderdeel is van dit probleem.

Diefstal op het werk onderzoek; wat werkt bedrijfsdiefstal in de hand?

Wat geldt voor alle vormen van diefstal, geldt ook voor bedrijfsdiefstal. Als mensen de gelegenheid krijgen, is het lastig om er geen ‘gebruik’ van te maken. Die gelegenheid zit hem in kleine dingen: een bedrijfsauto waar iemand makkelijk een paar privékilometers mee rijdt, een pas om te tanken waar ook even koffie mee afgerekend wordt en een voorraad relatiegeschenken waar er altijd wel een paar van overblijven. Ook in het rond laten slingeren van persoonlijke eigendommen van collega’s (zoals portemonnee) ziet een dief gelegenheid.

Als personeel zelf krap bij kas zit of een werknemer vindt dat hij te weinig salaris betaald krijgt, kan dat een reden zijn om over de schreef te gaan.

Acties goedpraten, omdat ‘iedereen het doet binnen de organisatie’, maakt dat het in de werkcultuur geaccepteerd wordt om kleine diefstalletjes te plegen. Door dit niet aan te pakken, zet u als werkgever eigenlijk de deur open naar grotere vormen van diefstal.

Wat stelen mensen op het werk?

Niet alleen geld en spullen worden gestolen. Het doorsluizen van bedrijfsgeheimen of het niet productief zijn, maar met privézaken bezig zijn in werktijd valt ook onder diefstal.

Als organisatie bent u gerechtigd diverse stappen te nemen om diefstal tegen te gaan. Zoals het ophangen van zichtbare camera’s en een protocol schrijven om tassen door te zoeken bijvoorbeeld (visitatie). Toch werkt belonen en een positieve bedrijfscultuur creëren vaak veel effectiever. Bovendien scheelt het tijd en geld. Geef medewerkers regelmatig een onverwacht presentje, laat ze onderweg op uw kosten een goede koffie kopen en ontmoet elkaar wekelijks voor een extra lange lunchpauze. Stelen van iemand die vertrouwen schenkt is veel moeilijker.

Uitzonderingen zijn er helaas altijd. Diefstal niet accepteren, in wat voor vorm dan ook, werkt preventief. Infinite Risks kan u helpen.

Hoe werkt een diefstal op het werk onderzoek?

Tijdens een gesprek, legt u ons het probleem voor. We analyseren de situatie en stellen uw risico’s vast. Dat betekent, we sommen de (potentiële) gelegenheden op. Dat brengt inzicht in de mogelijkheden die er zijn om personeel bewust te maken. Bovendien kan het al genoeg zijn om de medewerker te waarschuwen of hem of haar te confronteren.

Een andere methode is verborgen camera’s ophangen. Onder bepaalde omstandigheden mag u die gebruiken. Wilt u een medewerker op heterdaad betrappen, bijvoorbeeld omdat hij of zij (deels) vanuit huis werkt of dagelijks op de weg zit, dan biedt recherchewerk uitkomst.

Recherchewerk is maatwerk

Elke situatie is anders en daarom is recherchewerk ook maatwerk. Met onze ervaring zijn we vindingrijk in oplossingen die snel resultaat geven en u echt van uw probleem afhelpen. Het stoppen van bedrijfsdiefstal door de enkeling en het veranderen van de werkcultuur.

Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen? Bel ons direct voor meer informatie.

GEÏNTERESSEERD IN ONZE DIENSTEN?