Selecteer een pagina
Contact of direct ondersteuning nodig? +31(0)20-3697499

Concurrentiebeding onderzoek

Home 5 Concurrentiebeding onderzoek

Het concurrentiebeding en relatiebeding staan onder discussie. Zijn het middelen om werknemers te weerhouden een andere baan te zoeken of voor zichzelf te beginnen? Of een middel om uw eigen bedrijf te beschermen? Lees hieronder waarom een concurrentiebeding onderzoek van belang is bij schending.

In Nederlands is het nog niet zo ver, maar in veel Europese landen zijn werkgevers verplicht een vergoeding te betalen wanneer het arbeidscontract met concurrentiebeding eindigt, maar de werknemer geen baan buiten de branche kan vinden.

In theorie moet een concurrentiebeding zo uitgebreid zijn, dat er van onduidelijkheden geen sprake kan zijn. Vaak zijn partijen respectvol naar elkaar. De werknemer accepteert de beperkingen en de werkgever doet mogelijk water bij de wijn als het om termijnen, regio’s of nieuwe werkgevers gaat.

Is er bij een geforceerde ontbinding of einde van het contract van de arbeidsrelatie onduidelijkheid over het beding, dan kan het tot onenigheid komen. Een rechter buigt zich over uw zaak. In een deel van de gevallen oordeelt de rechter in het nadeel van de werkgever. Mogelijk omdat u te goed van vertrouwen bent geweest of niet alle feiten op tafel liggen. Dat kan anders.

De risico’s van een vertrouwensbreuk

Wanneer u vermoedt dat een werknemer zich niet houdt aan het concurrentiebeding volgens het contract, dan kan dat nare gevolgen voor u hebben. Bijvoorbeeld omdat de werknemer heimelijk met uw klanten aan het praat over het zelfstandig opzetten van een bedrijf. Of omdat hij of zij toch wil overstappen naar uw concurrent.

Onopvallend concurrentiebeding onderzoek

Bij de gang naar de rechter dient u aan te tonen hoe en waarom de werknemer het concurrentiebeding of het relatiebeding overtreedt. Dat is niet altijd gemakkelijk, omdat de werknemer op zijn hoede is en discreet te werk zal gaan. Infinite Risks kan u ondersteunen met onopvallend concurrentiebeding onderzoek.

Hoe werkt een onderzoek naar non concurrentiebeding?

U kunt net zo discreet te werk gaan en een onderzoek naar de betreffende persoon starten. Daar helpen we u graag bij. We volgen hierin een aantal stappen:

  1. Tijdens een gesprek, legt u ons de situatie uit. U deelt zo veel mogelijk informatie over uw medewerker, uw organisatie en hoe uw branche in elkaar zit.
  2. Samen brengen we de risico’s in kaart. We leggen u vervolgens onze aanpak voor.
  3. Gaat u akkoord, dan starten we het onderzoek met (digitale) research, observeren, interviewen, of een combinatie daarvan.
  4. U ontvangt een uitgebreid rapport, eventueel voorzien van afbeeldingen en bewegende beelden. Dat kunt u gebruiken voor een confrontatie met uw werknemer of als bewijs voor de rechtszitting. Wilt u dat wij uw (ex-)werknemer confronteren en het gesprek aangaan, dan maken we daar aparte afspraken over.

Nieuwsgierig hoe we uw situatie aanpakken? Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op. We leggen graag verder uit hoe we te werk gaan.

GEÏNTERESSEERD IN ONZE DIENSTEN?