Wat kun je doen tegen stalking?
Stalken is illegaal. Het betekent dat u gedurende een langere periode tijdens meerdere incidenten door iemand zodanig wordt lastig gevallen dat u er bang van wordt. U voelt dat u zich minder veilig en vrij kunt bewegen. Het beperkt u in uw dagelijkse leven. De vraag: “wat kun je doen tegen stalking” lijkt daarom een makkelijke vraag om te beantwoorden, maar is in realiteit afhankelijk van veel factoren.
Een op zichzelf staand incident kan onschuldig overkomen en is wettelijk misschien niet illegaal. Bijvoorbeeld een brief schrijven met beladen inhoud. Bij stalking gaat het vooral om de herhaalde acties met als doel iemand tot bepaald gedrag dwingen of juist iemand iets niet laten doen.
Het beïnvloedt het persoonlijke leven zodanig dat iemand zich bedreigd voelt. Stalken kan zowel persoonlijk (face to face) als anoniem via internet (cyberstalking). Sinds 2002 is stalken strafbaar en kennen we in Nederland de anti-stalkingwet. Hierdoor kunnen daders bestraft worden.
Soorten stalking
Hoe meer bekend is over uw persoonlijke situatie, hoe makkelijker het voor een stalker is om u te raken. Denk aan alle informatie die over u beschikbaar is online. De stalker is meestal een bekende, omdat hij of zij een persoonlijke band heeft met het slachtoffer, maar anoniem stalken komt ook voor. Denk aan het lastigvallen van BN’ers (bekende Nederlanders).
Hoe meer tijd, geld en energie de stalker in zijn of haar activiteiten investeert, hoe lastiger het doorgaans is om op een laagdrempelige manier van stalken af te komen. Het impliceert hoe betrokken en doelgericht de dader is.
Voorkomende stalking methodes zij onder andere:
- Herhaald bellen, voicemails achterlaten, e-mails of tekstberichten sturen
- Continu activiteit van het slachtoffer controleren op telefoon, computer en internet
- Continu informatie achterhalen van het slachtoffer online, bij familie, vrienden, buren en collega’s
- Doorzoeken van vuilnis
- Sturen van ongewenste geschenken, brieven of kaarten
- Ongewenst plaatsen van informatie of het verspreiden van geruchten (online en offline)
- Activiteiten van het slachtoffer ongewenst vastleggen via audio of video
- Posten, continu voorbij rijden, het slachtoffer ergens opwachten of dat door iemand anders laten doen
- Het slachtoffer achtervolgen of tracken met GPS of locatie apps
- Identiteitsdiefstal of fraude plegen
- Familieleden of kinderen opzetten tegen het slachtoffer
- Eigendommen van het slachtoffer bewerken of vernietigen
- Overtreden van dwangbevelen als straatverbod
- Elke vorm van dreigement, inclusief het dreigen van familie, kinderen, vrienden en om bijvoorbeeld huisdieren iets aan te doen
De impact voor slachtoffers van stalking
Slachtoffers van stalking kunnen emotionele en zelfs fysieke klachten ondervinden door de druk van de dreiging en het onveilige gevoel. Voortdurende stress, angst en slapeloosheid kunnen ervoor zorgen dat slachtoffers niet meer goed functioneren op school of tijdens hun werk. Ook hun sociale leven kan plotsklaps tot stilstand komen, omdat ze niemand (meer) vertrouwen.
Op de lange termijn kan dat resulteren in psychosomatische klachten als hoofdpijn, pijn, benauwdheid, nachtmerries, paniekaanvallen en zelfs depressie. Ook nadat de stalker is opgepakt, kan het lang duren voordat een slachtoffer van zijn of haar klachten af is. Ondersteuning van medische professionals kunnen slachtoffers helpen bij hun herstel.
Het is altijd belangrijk om zelf actie te ondernemen tegen uw stalker. Zoek in eerste instantie hulp bij familie, vrienden en bekenden. Ontdek wat u verder zelf kunt doen of welke professional u kunt inschakelen.
Ik word gestalkt. Wat kan ik zelf doen?
- Zeg uw stalker dat u niet gediend bent van zijn dreigementen of gedrag. Geef heel duidelijk en direct aan waar u last van heeft en wat uw grenzen zijn. Wind geen doekjes om de waarheid, want een geobsedeerd persoon klampt elke twijfel in uw woorden aan om door te gaan.
- Verandert de situatie niet, ontwijk dan uw stalker zo veel mogelijk. Zowel online als persoonlijk. Neem geen contact op, op wat voor manier dan ook, en reageer niet op berichten.
- Blokkeer het e-mailadres en telefoonnummer van uw stalker.
- Blokker de accounts van uw stalker op alle social media platformen. Pas ook de privacy instellingen aan, zodat hij of zij uw vrienden niet kan benaderen of hen gebruiken om u te benaderen. Wees voorzichtig met de informatie die u online plaatst.
- Laat uw familie en vrienden weten dat u gestalkt wordt. U kunt ze waarschuwen geen berichten van uw stalker te openen en ze kunnen u of de politie waarschuwen als uw stalker in de buurt is of iets strafbaars doet.
- Als u denkt dat uw stalker toegang heeft tot uw apparaten en accounts, beveilig deze dan met passwords. Verander bestaande wachtwoorden en gebruik sterke, unieke combinaties van cijfers, letters en symbolen.
- Verzamel bewijs. Houd in een dagboek bij wanneer en waar u bent lastiggevallen, wat er gebeurde en wat het met u doet. Vermeld de datum, tijd en locatie. Indien mogelijk, maak foto’s, video of geluidsopnames. Bewaar alle e-mails, post, sms-berichten, etc. die als bewijs kunnen dienen.
- Doe aangifte bij de politie dat u wordt gestalkt. Stalking is een misdrijf, maar er moet voldoende bewijs zijn of uw stalker moet op heterdaad betrapt worden om opgepakt te kunnen worden. Zorg dat de politie op de hoogte is van uw situatie en samen met u een dossier opbouwt tegen uw stalker.
- In noodsituaties belt u direct met 112.
Welke professionele hulp kan ik inschakelen?
In veel gevallen duurt het lang voordat de politie tot actie kan overgaan, omdat er nog niet voldoende bewijs is of omdat de stalker zich niet op heterdaad laat betrappen. Soms is het verzamelen van bewijs heel lastig, bijvoorbeeld omdat uw stalker te geraffineerd is. Het komt ook voor dat zelfs niet weten wie hun stalker is.
Om u te bij te staan in vergelijkbare situaties, schakelt u de hulp in van een specialist in persoonlijke beveiliging. We onderzoeken wie uw stalker is en wat hem of haar motiveert. We helpen u met het verzamelen van bewijs, zodat u een uitgebreid verslag kunt overhandigen aan de politie. Ook voor advies in persoonlijke veiligheid, zijn we er voor u.
Vraag vrijblijvend informatie aan
Infinite Risks is een professioneel beveiligingsbedrijf. We werken voor personen en bedrijven over de hele wereld. Onze mensen zijn getraind in het onderzoeken van diverse soorten dreiging. We analyseren uw situatie nauwgezet en indien nodig over een langere periode. Vervolgens adviseren we u over de beste aanpak. Dat kunnen maatregelen zijn om de stalking te laten stoppen, een dossier op te bouwen voor uw aangifte en/of u persoonlijk te beschermen.
Bent u zelf of iemand in uw omgeving het slachtoffer van stalking? Wilt u advies over hoe u uit uw hachelijke situatie kunt komen? Neem vrijblijvend contact met ons op. We kunnen u zeker helpen.