Word ik afgeluisterd? Hoe kunt u daar achter komen en wat kunt u doen?
Heeft u het vermoeden dat u wordt afgeluisterd, dan wilt u dat vast en zeker bevestigd zien en vooral weten hoe u zichzelf kunt beschermen tegen afluisterpraktijken. Het is belangrijk stil te staan bij waarom u denkt te worden afgeluisterd. Daarmee kunt u namelijk in een richting denken voor dader en reden. We leggen u diverse situaties voor.
Word ik afgeluisterd op mijn mobiel?
Denkt u dat u wordt afgeluisterd via uw mobiel door commerciële bedrijven of via Facebook bijvoorbeeld, dan kunnen we u gerust stellen. Dat is hoogst onwaarschijnlijk. Volgens de wet mogen organisaties die via een online platform toegang hebben tot de microfoon op uw telefoon of computer (zoals Facebook, Whatsapp en Houseparty) deze alleen gebruiken voor ingesproken berichten. Luisteren naar uw gesprekken is verboden.
Bovendien, waarom zouden ze. Mensen posten uit vrije wil al zo veel informatie en door uw zoekgedrag online weten organisaties al zo veel over u, dat afluisteren om u gerichte reclame te sturen niet nodig is. Meer informatie en uitleg over afluisteren door bijvoorbeeld Facebook vindt u in deze video van NOS op 3.
Tip 1: wilt u zeker weten dat u onverlaten geen kans biedt, stel dan de privacy settings op uw mobiele telefoon zo in dat geen enkele app toegang heeft tot de microfoon.
Tip 2: installeer alleen apps en software van officiële Appstores en organisaties. Bent u niet zeker over een app of computerprogramma, ga op zoek naar reviews of check de toepassing bij een professioneel beveiligingsbedrijf.
Afluisteren op afstand
Vertrouwen in elkaar en hoe democratisch een land is ingericht zijn bepalend voor de mate van afluisteren. In Europa en Noord-Amerika wordt de gemiddelde burger hoogstwaarschijnlijk nauwelijks afgeluisterd. Privacy zit hier in de wet verankerd. Juist in regio’s waar de overheid minder vertrouwen heeft in de eigen bevolking en waar de verantwoordelijkheid minder bij de burgers zelf ligt, zal afluisteren door de overheid eerder voorkomen.
In Nederland mag de overheid (specialistische eenheden van politie, defensie en de inlichtingendiensten) personen of organisaties alleen afluisteren onder bepaalde strenge voorwaarden. Bijvoorbeeld om criminelen op te sporen en zo een crimineel netwerk in kaart te brengen of personen te kunnen arresteren. In dat geval bestaat er een gevaar voor de samenleving en heeft schenden van de privacy het doel om dreiging van gevaar terug te dringen.
Afluisteren gebeurt zeker, maar waarschijnlijk eerder binnen organisaties om commerciële of strategische informatie te achterhalen. Denk aan hooggeplaatste personen in de politiek of bij bedrijven of mensen die zich bezighouden met controversiële onderwerpen in de maatschappij. Ook binnen het criminele circuit wordt afgeluisterd of door criminelen die informatie van burgers willen afvangen.
In dit artikel gaan we verder in op het afluisteren van gesprekken via computers en mobiele telefoons. Natuurlijk zijn er diverse manieren van afluisteren en methodes om aan informatie te komen. Het onderscheppen van berichten en stelen van informatie via systemen en computers is ook een manier.
Wilt u meer weten over het bewaken van uw online privacy? Klik hier voor onze digitale beveiligingsdiensten. Afluisteren door personen zelf of via zogenaamde bugs is natuurlijk ook mogelijk. Wilt u meer informatie over het opsporen van fysieke afluisterapparatuur en ICT mogelijkheden, klik dan hier voor onze diensten op het gebied van opsporing van afluisterapparatuur.
Kan ik digitaal afluisteren merken?
Digitaal afluisteren kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld via uw telefoon of uw computersystemen. Hoewel sommige websites over afluisteren (die we vonden in een Google search) suggereren dat je afluisteren kunt merken, weten we uit ervaring dat je vaak helemaal niets merkt. Zeker niet als het op afstand gebeurt.
De enige manier waarop uw vermoeden bevestigd kan worden is wanneer informatie die u in vertrouwelijkheid met iemand heeft gedeeld via een andere weg weer bij u terugkomt. Als u zeker weet dat alleen u en uw gesprekspartner van de informatie op de hoogte waren (en dus geen andere betrokken personen die ‘gelekt’ kunnen hebben), dan kan dat een aanwijzing zijn dat uw gesprek is afgeluisterd.
Wat kan een beveiligingsbedrijf voor u doen
Wanneer u ongeoorloofde afluisterpraktijken vermoedt, neem dan contact op met een professioneel beveiligingsbedrijf.
Met verschillende digitale tools en detectieapparatuur kunnen we uw apparatuur en- of systemen doorzoeken. We kunnen hiermee malware en spyware detecteren en mogelijk achterhalen wie uw geheime informatie wil weten. Zo kunnen we de software of apps verwijderen en heeft u meer informatie om aangifte te doen bij de politie of een rechtszaak te beginnen. Natuurlijk kunnen we u ook helpen met een verdere risicoanalyse om uzelf, uw medewerkers of familie veilig te houden.
Heeft u vragen over hoe Infinite Risks afluisterpraktijken detecteert of wilt u uw situatie aan ons voorleggen, neem dan via de email vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of bel naar +31203011395.