Merkvervalsing of fraude met intellectueel eigendom kan uw merk behoorlijk aantasten en uw bedrijf schade toebrengen. Of het nu gaat om merkkleding, (elektronische) gebruiksproducten of kunst. Een onderzoek naar merkvervalsing kan uitkomst bieden
Reproducties van merkgoederen (bijvoorbeeld trademark) en diefstal van intellectueel eigendom (bijvoorbeeld copyright) is de afgelopen jaren flink gestegen. Criminelen zien een kans in snel geld verdienen door het op de markt brengen van namaakproducten. Bewaak uw eigendommen en laat uitzoeken wie erachter zit en waar de goederen geproduceerd worden.
De functie van een patent, trademark en copyright
Met een octrooi, patent, registered trademark, copyright, etc. legt u als bedenker of uitvinder vast hoe uw product of dienst eruit moet zien, waar het wordt gemaakt en door wie en welke grondstoffen er nodig zijn. U heeft als merkeigenaar ook het recht om te bepalen hoe de distributie verloopt en wie het mag verkopen.
Een nieuw product mag wel lijken op een merkproduct, maar dan moet er duidelijk een andere merknaam en andere productkenmerken te onderscheiden zijn.
Schade voorkomen door een onderzoek naar merkvervalsing
Het probleem bij namaakgoederen zit hem niet alleen in de financiële schade, maar ook in veiligheid en milieu. De industrie die namaakproducten vervaardigt doet dat tegen extreem lage kosten. Dat betekent dat onderbetaalde werknemers, als ze al meerderjarig zijn, inferieure grondstoffen gebruiken die vaak ook slecht zijn voor de gezondheid en het milieu.
De consument in Nederland kan lang niet altijd echt van nep onderscheiden, waardoor ook zij mogelijk onbewust risico’s lopen. Voorbeelden zijn elektronische apparatuur die uit zichzelf ontbrandt, tandenborstelkoppen die giftige blauwe pigmenten bevatten of kleding die huidirritatie veroorzaakt. Als deze consument niet weet dat hij een namaakproduct in handen heeft, zal hij de slechte kwaliteit of berokkende schade koppelen aan uw merk. Daarmee heeft merkvervalsing een directe invloed op uw reputatie.
We onderscheiden drie soorten merkvervalsing:
- Namaak: een product zo kopiëren dat het als echt verkocht wordt op de markt
- Piraterij: het ongeoorloofd kopiëren en verspreiden van tekstuele, audio, of audio-visuele content
Uw reputatie redden met namaakbestrijding
De wereld van merkvervalsing is vaak verbonden met slaven- en kinderarbeid, vrouwenhandel, wapens en drugs. Criminelen gaan op een ‘creatieve’ manier te werk om hun goederen naar andere landen te smokkelen. Bijvoorbeeld door omkoping.
Er zijn diverse manieren om namaak te bestrijden. Enerzijds kunt u in uw communicatie open zijn over hoe en waar u uw producten laat maken en aan welke kwaliteitseisen het productieproces en het distributieproces moet voldoen. Daarmee geeft u consumenten handvatten om echt van nep te leren onderscheiden en maakt u hen bewust van de prijs-kwaliteitverhouding.
Anderzijds schakelt u de hulp in van een bedrijf met ervaring in het opsporen van criminelen die uw merk vervalsen. Infinite Risks kan u daarbij helpen. We traceren bijvoorbeeld lopende aanknopingspunten vanuit de zwarte markt of internet (webshops, Marktplaats, etc.), observeren verdachte personen of doen een testaankoop (pseudo-koop).
Sommige klanten volstaan met het oprollen van de Nederlandse tak van de organisatie, voor andere klanten zetten wij ons wereldwijde netwerk in om ook de productiefaciliteit in het buitenland te ontmaskeren.
Meer informatie over een onderzoek naar merkvervalsing
Infinite Risks is er om de juiste informatie boven water te krijgen op een veilige manier. Afhankelijk van de omvang van de criminele bende die uw merk bezoedelt en de impact op uw organisatie en uw mensen, werken we samen met advocatenkantoren en overheidsinstellingen.
Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.