Wordt u door iemand of door meerdere mensen bedreigd? Laat het niet escaleren. Bedreigingen houden meestal niet vanzelf op en het is illegaal.
Onder bedreiging verstaan we alle dreigingen met de dood, ernstig letsel, verkrachting of aanranding tegen personen. Ook bedreiging met schade of vernieling aan persoonlijke eigendommen vallen hieronder.
In sommige gevallen is bedreiging zo subtiel dat het anderen in uw omgeving niet opvalt. Vaak is bedreiging ook lastig te bewijzen. Doet u niets, dan kan bedreiging uitmonden in (seksueel) misbruik, geweld en schade. Ontdek wat u zelf kunt doen en hoe u hulp kunt inschakelen.
Vormen van bedreiging
Bedreiging komt in verschillende vormen voor. Volgens het wetboek van strafrecht onderscheiden we in Nederland drie hoofdvormen:
- Fysieke bedreigingen: geweld, mishandeling, de dood, verkrachting, aanranding, gijzeling en brandstichting
- Schriftelijke bedreigingen: gelijk aan fysieke bedreigingen, maar dan schriftelijk zoals in een brief, mail, SMS, WhatsApp of online en persoonlijke berichten via social media
- Bedreiging tot een terroristische aanslag of misdrijf
Ik word bedreigd, maar waarom?
De politie maakt onderscheid tussen ‘bedreigd voelen’ en ‘bedreigd worden’. De nuance is soms lastig waarneembaar. Hieronder vindt u enkele voorbeelden en/of redenen van bedreiging.
- Stalking wordt als een crimineel misdrijf beschouwd. Dit kan onder meer bestaan uit het volgen van een persoon, rond iemands werk en/of woning hangen, veelvoudig in contact treden, intimideren en lastig vallen en dreigen met geweld tegen een persoon.
- Cyberstalking: pesten, dreigen of lastig vallen via internet, via e-mail, SMS en App-services, social media platformen en chatrooms.
- Obsceen gedrag in publiek: schelden, seksuele of agressieve toespelingen of gebaren maken.
- Intimidatie om iets voor elkaar te krijgen. Dat kan uiteenlopen van een pandeigenaar die zijn huur wil innen, verhogen of de huurder wil uitzetten tot vormen van zakelijke chantage om opdrachten door te drukken.
- Afpersing om geld of diensten af te troggelen.
- Schulden zijn ook een veelvoorkomende reden voor bedreigingen. Dat hoeft niet alleen in het criminele milieu te zijn.
Wat kunt u doen tegen intimidatie en afschrikking?
Officieel geldt dat wanneer een verstandelijk persoon een dreigement interpreteert als een serieuze vorm van bedreiging dat hem of haar iets wordt aangedaan met schade of geweld als gevolg en een wetshandhaver (bijvoorbeeld politie) kan, op basis van bewijs, dit bevestigen, dan kunt u actie ondernemen.
Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar wat te doen bij bedreiging? Want in geen enkele situatie is het acceptabel. Wanneer intimidatie in een beginstadium verkeert of nog geen verwachte levensbedreigende gevolgen heeft, kunt u zelf een aantal dingen ondernemen.
- Deel uw zorgen. Neem een persoon die dicht bij u staat in vertrouwen. Door er met elkaar over te praten, kunt u samen informatie inwinnen, helder nadenken over de situatie en eventuele vervolgstappen nemen.
- Vraag om hulp bij familie, vrienden en kennissen. Mogelijk kunnen ze een oogje in het zeil houden. Ze kunnen niet alleen u bijstaan, maar ook in de gaten houden of zich in de buurt waar u woont, werkt of naar school gaat vreemde situaties voordoen.
- Laat uw bedreiger weten dat u niet van zijn/haar handelingen gediend bent.
- Zorg dat u altijd iemand kunt waarschuwen of een noodnummer kunt bellen. Neem altijd uw telefoon mee. Installeer een app (of gebruik whatsapp) op uw telefoon die uw locatie aanduidt en deze deelt met anderen. Indien nodig, kunt u ook een mobiel alarmeringssysteem met zich meedragen.
- Documenteer alles waaruit blijkt dat u bedreigd wordt. Sla mails en tekstberichten op en print deze. Maak geluidsopnames, foto’s en video (mits dit veilig gedaan kan worden).
- Doe aangifte bij de politie. Neem al het bewijs mee dat u verzameld heeft. De politie beoordeelt of er sprake is van strafbare feiten. Uw aangifte is een extra bewijs voor uw dossier.
- Bij extreme bedreigingen (geweld met vuurwapens en explosieven) is het raadzaam direct contact op te nemen zodat we u direct kunnen adviseren over mogelijke vervolgstappen.
Welke professionele hulp kunt u inschakelen?
Bewijzen dat u bedreigd wordt, vergt extra inspanning of tijd. Er zijn gevallen die zich moeilijk laten bewijzen. Anderzijds kan de bedreiging dermate vormen aannemen dat u zich niet meer veilig voelt, terwijl de politie (nog) niet tot actie kan overgaan. Wanneer uw situatie het voortbestaan van uw bedrijf beïnvloedt of het welzijn van uzelf of uw familieleden, dan kunt u professionele hulp inschakelen.
Een bedrijf gespecialiseerd in persoonsbeveiliging zet niet alleen bodyguards in om de dreiging in kaart te brengen of eventueel weg te nemen. Het begin van elke persoonsbescherming begint met een gedegen onderzoek. Ervaren mensen weten hoe bedreiging werkt, hoe het escaleert, maar vooral hoe het aangepakt kan worden.
Na een analyse van uw situatie, ontvangt u een advies. Het advies kan bestaan uit acties die u zelf kunt uitvoeren en uit ondersteunende maatregelen. Dan kunt u denken aan technische hulpmiddelen, hulp bij het identificeren of nagaan van de motieven van uw bedreiger, het benaderen van deze persoon, verzamelen van bewijs en beschermen van uzelf en uw naasten.
Doe iets; vandaag nog
Wacht niet te lang met actie ondernemen. Uw veiligheid staat op het spel. Wilt u eens praten met een professional over uw situatie? Neem vrijblijvend contact op met Infinite Risks. We helpen u graag.