Selecteer een pagina
Contact of direct ondersteuning nodig? +31(0)20-3697499

Woonfraude onderzoek geeft inzicht in het gedrag van uw huurders

Home 5 Woonfraude onderzoek geeft inzicht in het gedrag van uw huurders

Met de uitkomsten van een woonfraude onderzoek kunt u als woningbezitter eindelijk stappen zetten om uw frauderende huurder het pand uit te zetten. We onderscheiden drie soorten woningfraude:

  • Uw huurder betaalt wel huur, maar bewoont het pand niet gedurende een langere periode. Dit kan duiden op uitkeringsfraude (bijstand, woningtoeslag, etc.).
  • Uw huurder laat (gratis of tegen betaling) zonder uw toestemming anderen dan de huurder zelf in uw pand wonen. Dit noemen we ook wel onderverhuren. Onderverhuur geldt voor langere en kortere termijn. Daar valt ook verhuur aan studenten of vakantievierders (Airbnb) onder.
  • Uw huurder gebruikt de woning voor illegale activiteiten die in strijd zijn met de bestemming van uw pand. Denk bijvoorbeeld aan wietplantages, een drugslab of prostitutie.

Gevolgen woonfraude

Woonfraude kan nare gevolgen met zich meebrengen. Voor de huurder geldt dat de rechter het huurcontract kan ontbinden en hem of haar een boete kan opleggen. Bovendien hoeft u de huurder geen huurdersverklaring te geven voor een toekomstige woning.

Maar ook voor u kunnen de gevolgen groot zijn. Bijvoorbeeld wanneer de politie een hennepkwekerij in uw pand aantreft. U zult moeten aantonen dat u te goeder trouw was, zodat u de huurder aansprakelijk kunt stellen. Lukt dat niet, dan draait u als eigenaar vaak op voor de ontruimingskosten als de huurders verdwenen zijn.

Hoe werkt een woonfraude onderzoek?

Het is in uw belang uw huurder goed te kennen. Is het voor u lastig om contact te zoeken en vermoedt u onrechtmatigheden? Laat ons een discreet onderzoek uitvoeren naar uw huurder(s) en zijn of haar bewegingen. We observeren, voeren digitaal onderzoek uit en gaan de gangen van uw huurder(s) na.

Met de resultaten kunt u zelf een confrontatie aangaan of u wij kunnen het voor u doen. Biedt dat geen uitkomst, dan heeft u voldoende bewijs om een rechter te vragen het huurcontract te ontbinden.

Woonfraude onderzoek is een onderdeel van onze dienst fraudeonderzoek. Heeft u vragen of wilt u eens met ons van gedachten wisselen over uw situatie? Neem dan vandaag nog contact met ons op. We helpen u graag.

GEÏNTERESSEERD IN ONZE DIENSTEN?