Selecteer een pagina
Contact of direct ondersteuning nodig? +31(0)20-3697499

Veilig reizen als vrouw? Onze 10 tips voor alleen reizen.

Home 5 Veilig reizen als vrouw? Onze 10 tips voor alleen reizen.

Wanneer u op reis gaat als vrouw geeft dat toch een ander gevoel dan reizen in gezelschap. Vaak kost het vrouwen meer tijd om zich voor te bereiden of levert het extra spanning op. Bijvoorbeeld omdat veilig reizen als vrouw in bepaalde regio’s of binnen bepaalde culturen niet vanzelfsprekend is.

Of u op reis gaat voor zaken of privé maakt niet uit, de beste tips voor uw veiligheid en een goede voorbereiding vindt u in dit artikel.

Goed voorbereid = veilig alleen op reis

1. Research
Probeer zo veel mogelijk te weten te komen van uw bestemming en vergeet ook de landen of regio’s waar u doorheen reist niet. Hoe is het klimaat? Wat zijn de goede buurten? Wat is het gebruik of de cultuur van het land? Hoe gaat het lokale vervoer (openbaar vervoer, taxi’s, te voet, etc.)? Hoe ziet uw agenda eruit en wat moet u regelen, reserveren of boeken? Wat is het niveau van de gezondheidszorg en in welk type kliniek moet u zijn als er zich wat voordoet?

2. Waardevolle spullen
Houd tijdens het reizen waardevolle spullen, als u deze echt mee moet nemen, altijd bij u. Telefoon, laptop, camera, etc. zijn artikelen die veel gestolen worden. Ze passen vaak niet in een handtas en dat is toch de bagage die u het dichtst bij u draagt. Zorg dat u deze items niet in uw koffer stopt, maar in makkelijk te hanteren handbagage. Uw paspoort en betaalpassen draagt u bij voorkeur op het lichaam, bijvoorbeeld in uw zak.

3. Travel light
Neem niet te veel mee. Hoe minder spullen u meeneemt, hoe minder u in de gaten hoeft te houden. Het is lastig om als solo reiziger met handtas, handbagage en koffer een toilet in te duiken. Bedenk goed welke kleding en spullen u minimaal nodig heeft voor uw trip en probeer het hierbij te laten. Ook als u op de plaats van bestemming bent, is het verstandig om met niet te veel geld of spullen de straat op te gaan. Bepaal wat u die dag nodig heeft en laat de rest van uw bezittingen in uw accommodatie achter.

4. Vertrouwen
Vertrouw niemand op zijn of haar 'blauwe' ogen. Wees alert op (te) amicale toenaderingen en ontdek of iemand die u alleen benadert niet bij iemand anders hoort. Het spreekwoord ‘gelegenheid maakt de dief’ geldt nog altijd. Mensen die het gemunt hebben op uw bezittingen maken gebruik van uw gebrek aan oplettendheid. Soms proberen ze u zelfs af te leiden.

5. Alcohol
Beperk uw alcoholconsumpties. Drank vermindert uw alertheid en laat uw grenzen vervagen. Daardoor kunt u situaties minder goed inschatten en bent u een makkelijkere prooi voor bijvoorbeeld diefstal of ongewenste intimiteit.

6. Culturele verschillen
Pas u aan aan de cultuur en probeer niet als toerist op te vallen. Ook hiervoor geldt weer, bereidt u voor op de gebruiken van een land. Gaan vrouwen in het land van uw bestemming gesluierd over straat, neem dan een sjaal mee en gebruik die ook. Kleed u niet als een toerist, maar ook niet als een welgestelde zakenvrouw. Loop met zelfvertrouwen over straat, zodat u de indruk wekt precies te weten waar u heen gaat.

7. Belangrijke documenten
Kopieer belangrijke documenten en noteer gegevens die u nodig heeft indien u bestolen wordt: bankrekeningnummers, betaalpasgegevens, verzekeringsgegevens, etc. Bewaar een kopie van deze gegevens in uw bagage en een kopie in de cloud. Berg ook een extra pinpas, credit card of wat extra geld op in uw bagage en bewaar dat in uw accommodatie. Mocht uw handtas gestolen worden, dan heeft u altijd nog iets achter de hand.

8. Verzekering
Zorg dat u goed verzekerd bent. Weet u niet zeker of uw polis alle kosten dekt in een specifiek land, overleg uw reisplannen met uw verzekeringsagent en laat hen u adviseren. Het geeft u een gerust gevoel als u op reis gaat en zorgt ervoor dat u goed geholpen wordt als er een probleem is.

9. Houd contact
Houd altijd contact met het thuisfront, zowel uw familie of vrienden en uw collega’s. Vertel waar u zich bevindt en wat uw bestemming is. Neem ook de planning voor de komende 24 uur met hen door, zodat zij alert kunnen reageren in geval van nood.

10. Safety budget
Reserveer voldoende budget voor uw veiligheid. Denk bijvoorbeeld aan taxiritjes in de late avond in plaats van het openbaar vervoer gebruiken en kies ook een hotel in een buurt voorzien van bewaking en receptie die 24/7 beschikbaar is. Boekt u een excursie, zoek dan uit welke de beste reviews krijgt en ga niet met de eerste de beste (en vaak voordeligere partij) in zee.

Persoonlijk advies

Voor sommige regio’s en landen is het risico voor vrouwen die alleen reizen groter. Bijvoorbeeld als u naar een land reist waar het ongebruikelijk is om zaken te doen met vrouwen, wanneer u deel uitmaakt van een mediateam en verslag moet doen van een natuurramp of oorlogssituatie, als u een medische aandoening heeft, reist met waardevolle objecten, of als u zelf een ‘high-profile’ heeft, bijvoorbeeld omdat u beroemd bent of welgesteld.

In dat geval kan persoonlijk advies of persoonlijke beveiliging uitkomst brengen. Infinite Risks kan u helpen met internationale bodyguard services, GPS tracking en reisadvies of training in zelfredzaamheid en reisveiligheid.

Meer informatie over veilig reizen als vrouw

Als internationaal opererend Nederlands bedrijf in het veilig houden van mensen hebben we ervaren dat onze klanten onze persoonlijke aanpak waarderen. Heeft u vragen over het veilig reizen als vrouw in of reizend naar het buitenland, aarzel niet om contact met ons op te nemen.

GEÏNTERESSEERD IN ONZE DIENSTEN?