Selecteer een pagina
Contact of direct ondersteuning nodig? +31(0)20-3697499

Ik word gechanteerd, wat kan ik doen?

Home 5 Ik word gechanteerd, wat kan ik doen?

Ik word gechanteerd, wat kan ik doen? Een vraag die wij vaak krijgen. Een oplossing lijkt altijd moeilijk en ver weg, maar is dat ook zo?

Chantage is een begrip dat op verschillende manieren geïnterpreteerd wordt. Het is niet altijd duidelijk wat er nou precies mee bedoeld wordt. In het algemeen betekent het dat de ene persoon iets wil wat de ander niet wil of niet wil doen.

Dat kan ook in dagelijkse situaties voorkomen, die binnen enkele minuten weer opgelost zijn.  Maar vergist u zich niet. Chantage is een serieus misdrijf dat vreselijke mentale, fysieke en financiële gevolgen kan hebben. U kunt er iets aan doen. U staat er niet alleen voor.

'Ik word gechanteerd', maar wat is chantage precies?

In de volksmond staat chantage voor iets afdwingen op een illegale manier. Of dat nu om goederen, geld of een dienst gaat en of er nu wel of geen geweld bij gebruikt wordt. De wet kent wel degelijk een onderscheid: afpersen en afdreigen.

Afpersen

Afpersen is het op een illegale manier verkrijgen van goederen, diensten en/of geld door gebruik te maken van geweld.

Afdreigen

Afdreigen is ook illegaal, maar er wordt geen gebruik gemaakt van geweld en hier ook niet mee gedreigd. Bij afdreigen wordt ook geld, goederen of diensten geëist in ruil voor het bewaren van geheimen of niet delen van gevoelige informatie.

Ik word gechanteerd, welke stappen kan ik ondernemen?

Chantage in de vorm van afpersing of afdreiging kan enorme gevolgen hebben. Niet alleen voor uzelf, maar ook voor uw bedrijf, collega’s, vrienden en familie. Het laatste wat u wilt, is dat de boel escaleert. Hieronder een paar tips die u zelf kunt ondernemen.

  • Doe aangifte bij de politie. In sommige situaties is het gevaarlijk als het u heft in eigen handen neemt. Het geweld kan toenemen of degene die u bedreigt, legt uw gevoelige informatie toch bloot. Ook al heeft u aan het verzoek voldaan.
  • Raadpleeg een professionele organisatie. Is naar uw mening aangifte doen bij de politie te vroeg of misschien niet nodig? Vraag eens advies bij een organisatie die u kan helpen. Een onderzoek naar uw bedreiger of uw specifieke situatie en een gedegen advies kan escalatie voorkomen. Ook juridisch advies kan een heel ander licht werpen op uw situatie. Neem vandaag nog contact met ons op.
  • U kunt technische veiligheidsmaatregelen treffen in de vorm van een alarmsysteem en middelen als camera’s en GPS locatie trackers/ volgsystemen.
  • Volg een training die u weerbaar maakt. Denk aan het leren signaleren van afwijkend gedrag, situaties in kaart brengen, omgaan met stress en crisissituaties, maar ook zelfverdediging en specifieke rijtechnieken vallen hieronder.
  • Persoonsbeveiliging in de vorm van preventieve observatie (beveiliging op afstand) of persoonsbeveiligers kan u en uw familieleden veilig houden voor korte of lange duur.

Meer informatie

Als professionele organisatie in de beveiligingsbranche is Infinite Risks uw aanspreekpunt voor vele vraagstukken. Wij zijn gespecialiseerd in persoonlijke veiligheid en voorzien u graag van advies. Tijdens de uitvoering van de opdracht zullen wij o.a. een zaak opbouwen, een risicoanalyse maken, u helpen met het voorbereiden van uw aangifte en zorgen voor beveiligingsmiddelen en/of persoonsbeveiliging. Onze mensen zijn ervaren specialisten, opgeleid en gecertificeerd door de Nederlandse overheid. We herkennen chantage en weten wat de gevolgen kunnen zijn als de boel escaleert. Neem contact met ons op voor informatie over hoe we uw situatie effectief kunnen aanpakken.

GEÏNTERESSEERD IN ONZE DIENSTEN?