Selecteer een pagina
Contact of direct ondersteuning nodig? +31(0)20-3697499

Gewapende beveiliging

Home 5 Gewapende beveiliging

Gewapende beveiliging versus ongewapende beveiliging: 7 feiten

Wanneer huurt u gewapende beveiliging en wanneer kiest u voor onbewapende persoonsbeveiliging? Sommige mensen voelen zich veiliger als ze weten dat hun bodyguard een pistool draagt. In dit artikel leggen we uit waarom bewapende beveiliging in sommige landen noodzakelijk is. Ook ontdekt u hoe onbewapende persoonsbeveiligers in veel gevallen nog effectiever kunnen zijn dan wanneer ze vuurwapens zouden gebruiken.

De voor- en nadelen van bewapening

  1. In sommige landen met een verhoogd risico en als bescherming tegen piraterij in de maritieme sector bieden bewapende beveiligers een verdedigingsmechanisme. Vuurwapens zijn meestal beperkt tot bepaalde regio's waar de cultuur zo grimmig is en de mensen zo vijandig, dat het gebruik van wapens de enige manier is om te overleven. Dit zijn bijvoorbeeld landen die in staat van oorlog verkeren. Ook komen er in sommige delen van de oceaan ernstige misdrijven voor (piraterij of terrorisme). Op deze open wateren bieden gespecialiseerde beveiligingsbedrijven bescherming aan jachten en schepen van rederijen.*
  2. Wapenveiligheid is een prioriteit voor professionele beveiligingsbedrijven. Ondanks de strenge maatregelen en strikte regels gebeuren er toch ongelukken. Wereldwijd tonen cijfers aan dat de meeste ongelukken met vuurwapens niet het gevolg zijn van een vijandelijke schietpartij. Ze ontstaan omdat mensen ze per ongeluk afvuren, waarbij ze zichzelf of een ander persoon verwonden.
  3. Vuurwapens zouden de 'vijand' kunnen provoceren, wat zou kunnen leiden tot een reactieve actie in plaats van de beoogde preventieve actie.
  4. Beveiligingspersoneel dat vuurwapens gebruikt kan als doelwit worden gezien. Bijvoorbeeld wanneer criminelen hen van de wapens willen beroven, omdat deze veel geld opleveren.
  5. Internationaal reizen met wapens is erg moeilijk. Zelfs als de wet toestaat dat mensen een wapen (met vergunning) dragen, bijvoorbeeld in sommige staten van de VS, kan het reizen met wapens een behoorlijke uitdaging zijn. Vooral in de luchtvaart. Ook hier geldt dat (wederom als voorbeeld de VS) het meenemen van je wapen in een vliegtuig is toegestaan zolang je vergunning in orde is en het vuurwapen en de munitie veilig zijn opgeborgen en gerapporteerd. Dit is echter geen algemeen internationaal voorrecht. Sommige luchtvaartmaatschappijen weigeren aanvragen voor het meenemen van geweren (zelfs voor jacht- of sportdoeleinden). Andere passen uiteenlopende regels toe. Er is geen internationale standaardregeling.
  6. Veilig vervoer en persoonsbeveiliging betekent dat uw bodyguard of persoonsbeveiliger met u meegaat, vaak internationaal. Wanneer u ongewapend reist, zullen zowel u als uw beschermer geen vertraging ondervinden door registratie en extra veiligheidscontroles voor wapens.
  7. Beveiligers die een pistool dragen, voelen zich veelal veiliger en denken dat ze uitstekend toegerust zijn om elke dreigende situatie het hoofd te bieden. Een ongewapende bodyguard is daarentegen getraind om naar alternatieve oplossingen te zoeken en ervoor te zorgen dat er geen bedreigende situatie ontstaat. Zijn of haar rol is meer gericht op het anticiperen op bedreigingen en, als het toch uit de hand loopt, het zoeken naar de-escalerende omstandigheden.

De Infinite Risks methode

* Als eerste willen we duidelijk maken dat als Infinite Risks personeel in een risicovolle regio werkt (In Nederland mogen beveiligingsbedrijven sowieso geen wapens dragen), we altijd samenwerken met lokale bedrijven die volledig zijn gescreend en gecertificeerd. We nemen geen risico's en zorgen er altijd voor dat wapenvergunningen, verzekeringen, enz. aanwezig zijn, volgens de lokale regels en wetgeving.

In het algemeen richten we ons minder op gewapende beveiliging en meer op een uitstekende voorbereiding. Omdat we weten dat gewapend werken een extra zware verantwoordelijkheid met zich meebrengt, zoeken we altijd naar manieren om u ongewapend te beschermen.

Bovendien zijn we van mening dat als we gedwongen worden om wapens te gebruiken (behalve in de bovengenoemde risicovolle regio's), onze onderzoeks- en voorbereidingsinspanning onvoldoende zijn geweest. Onze intelligence afdeling, in combinatie met lokale expertise, stelt ons in staat om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het bepalen van welke gebieden we 's nachts moeten vermijden of afzien van het rijden van bepaalde routes. Slimme en weloverwogen maatregelen en systemen kunnen u en ons redden van tegenslag en ellende.

Als u dit artikel met plezier hebt gelezen, deel het gerust met iemand die misschien ook geïnteresseerd is. Wilt u ons een vraag stellen over gewapende of ongewapende beveiliging of onze persoonlijke beveiligingsdiensten, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

GEÏNTERESSEERD IN ONZE DIENSTEN?